V neděli večer vyrazil oranžový autobus s padesátičlennou posádkou na dlouhou cestu do Paříže a Londýna.


Den 0 - Odjezd



Dle informací - někteří toho v autobuse moc nenaspali.


Den 1 - Paříž



Cesta centrem Paříže, Eiffelova věž, Vítězný oblouk, Place de la Concorde (náměstí Svornosti), jízda metrem, návštěva Louvru a Mony Lisy, plavba po Seině a "bolavý" Notre Dame.

Jak je patrné z fotek (a tuším, že i ze zpráv směrem domů a k těm, kteří zůstali ve škole) cestu si užívají. V ojedinělých případech bylo třeba zavést výchovné opatření. :) Energie prý mají stále na rozdávání.


Den 2 - Paříž + Versailles

Únava přece jen některé zmohla. Dopoledne cesta Paříží pokračovala ke katedrále Sacre Coeur čtvrtí malířů Montmartre, kolem slavného kabaretu Moulin Rouge.



Odpoledne se výprava přesunula do Versailles a prošla místa kudy chodil Král Slunce.




Den 3 - Londýn

Třetí den byl ve znamení přejezdu do Velké Británie. Výprava využila Eurotunel pod Lamanšským průlivem.

Prvním navštíveným městem bylo Canterbury se slavnou katedrálou (aktuálně v rekonstrukci). Cestovatelé si užili také řádný shopping.

A jak probíhala cesta Londýnem? Zastávka v Greenwich, námořní muzeum, plachetnice Cutty Sark, Lonon sea live, projížďka lodí po Temži, Tower Bridge, vyhlídka z London Eye, ochutnávka fish and chips.

Na ubytování v rodinách došlo až v nočních hodinách. Telefony vybité, cestovatelé unavení. Vše prý ale proběhlo v pohodě, spokojeny byly děti i rodiny.




Den 4 - Londýn

Ráno se zase všichni sešli, aby si společně užili návštěvu Buckingham Palace (krále nepotkali), třídu Mall a přilehlý park (tam si našli kamarády, schválně, vezou je s sebou? :) ), Trafalgar square, kde viděli přípravy na večerní premiéru Mission impossible 7 (kde se hodinu po té objevil i Tom Cruise - kterého ale neviděli - fotka pochází z jiného zdroje).

Nezapomněli ani na Madame Tussauds muzeum. Největší adrenalin zažili v podobě přesunu metrem v době špičky. 



A teď už jsou na cestě domů. Energie došla (hlavně ta v mobilech).  Nezbývá jim než popřát šťastnou a klidnou cestu.



zahraniční zpravodajové: Aneta Veřtatová, Míša Martincová? Jaruška Radošová a Petr Bártík


Autobus přistál u školy před 13. hodinou. Unavení, ospalí, ale spokojení.

A následně mi přistála v e-mailové schránce zpráva tohoto znění:

Vážená paní ředitelko,
ráda bych touto cestou poděkovala všem účastníkům zájezdu do Paříže a Anglie. Žáci vaší školy byli moc šikovní a skvělou partou. Společně jsme mohli poznávat, relaxovat během přejezdů, smát se ale třeba i nakupovat v Primarku, což k výletu do Anglie také patří.

Vše probíhalo bez komplikací a podle plánu.

Velmi srdečně děkuji pedagogickému doprovodu za příkladnou spolupráci. Chtěla bych vyzdvihnout přístup k žákům, který byl naprosto úžasný. Zároveň bych chtěla vyzdvihnout tento zájezd i po stránce inkluze v praxi. Za toto také velký dík a obdiv! Zvláště oceňuji i to, že vaši žáci byli hodní a poslušní. Věřím, že děti budou mít dlouho na co vzpomínat. Počasí nám také přálo.

Velký dík panu Bártíkovi za celkovou organizaci.

Přeju vám, vašim žákům i pedagogickému dozoru našeho zájezdu klidný zbytek školního roku a krásné léto.

S pozdravem průvodkyně Marie Tutterová