Zdroj: https://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=3962  •  Vydáno: 28.6.2017 14:46  •  Autor: Petr Bártík

PARDON

PARDON
PARis lonDON

... tak jsme opět po dvou letech sebrali odvahu a vyvezli pár dětí naší školy za hranice. A aby toho nebylo málo, tak jsme si ke dvěma dnům v úžasném Londýně přihodili den v romantické Paříži. No, romantiky jsme si ve 33° C, ulepeni, upocení a přehřátí moc neužili, ale bylo to úžasné.

Příjezd po Avenue des Champs-Élysées pod Vítězným obloukem a konečně to, na co jsme se všichni těšili nejvíce - "AJFELOFKA". Úžasná, krásná, ohromující, dechberoucí, .... a šup na ni. Á pěšky, jakýpacopa. Sic pouze do druhého, ale po svých.

Z rozhledny rychle do mořského světa, kde jsme se zchladili alespoň pohledem na obrovská akvária a neuvěřitelný podvodní svět. Tolik barev, tvarů, všude žraloci, medúzy, klauníci, ...

... a u vody jsme zůstali i při další akci - hodinové projížďce otevřenou lodí po Seině - grilovaná žebírka by nám v tu chvíli záviděla naši teplotu. Ale super. Obídek dle vlastního výběru v restauracích poblíž Notre-Dame, procházka okolo chrámu a vlakem bez strojvedoucího zpět k našemu Viktoriánskému ligovému autobusu a jeho dvěma výborným řidičům Karlovi a Vaškovi. Přejezd do Calais a ubytování v hotelu F1.

Po sladké snídani jsme podjeli La Manche Eurotunnelem a po cestičkách klikatících se typickým anglickým venkovem jsme přistáli v Canterbury, kde nás čekal náš první pořádný shopping v oblíbeném Primarku. Takový průvan naše peněženky ještě nezažily.

Hurá do Londýna. Zastávka první - nultý poledník v Greenwich. Jak jinak začít, než stát jednou nohou na východní polokouli naší zeměkoule a tou druhou na západní a to celé se navíc odehrává na polokouli severní. Brutal, co?

Vlakem k Tower of London a ochutnávka jídla, které Anglie dala světu - fish and chips. Tentokrát jsme vzali fastfood útokem, většina ochutnala .... a pochvalovala si. S plnými břuchy jsme přešli po Tower Bridge, minuli loď Sira Francise Drakea, mrkli na divadlo Williama Shakespeara, nahlédli do Galerie moderního umění, kde byla k vidění díla takových velikánů jako Pablo Picasso či Salvator Dalí. A pak už rychle přes Harry Potterovský most Millenium Bridge ke katedrále sv. Pavla. Docela dost zážitků na jeden den a tropické počasí, ne?

Navečer si nás rozebraly rodinky. Děti si zaspíkovaly, byly nakrmeny a napojeny a uloženy po náročném dni ke spánku. Po snídani nás naši milí hostitelé vrátili naší neméně milé paní průvodkyni a my se vydali vstříc novým zážitkům.

Madame Tussaud. Nejvíc vosku na jednom místě snad v celé Anglii. Včelka Mája by se zastyděla. Celebrit jako na Oscarech a všechny svolné k focení. Dokonce i Shrek a King Kong.K tomu projížďka starým Londýnem a to vše završeno masáží zad, sprškou a foukanou ve 4D kině. To byla jízda, panečku.

A co by to bylo za návštěvu Londýna bez doubledeckeru? Obsadili jsme hned celé horní patro při přesunu na Trafalgar Square, odkud jsme opět pěšmo minuli Piccadilly Circus (zde jsme doplnili zásoby poživatin v místním Tescu), Buckinghamský palác, přešli Mall a po Downing Street okolo Houses of Parliament s pověstným Big Benem dorazili k London Eye. Půlhodinová prohlídka Londýna z ptačí perspektivy udělala stylově tečku za naším putováním.

Cestou zpět nás lehce zdrželo zpoždění vlaků v tunelu, ale to nás po tak úžasných zážitcích nemohlo rozházet. Ve čtvrtek odpoledne jsme se vrátili domů a byli vítáni dětmi, sourozenci, rodiči, prarodiči a domácími mazlíčky jako Viktorka po návratu z Ligy Mistrů. Doma si nás srovnali vepřo-knedlo-zelem či jinou klasikou.

Naše obrovské poděkování patří CK Scholare, paní průvodkyni Jitce Zelenkové a oběma řidičům, obzvláště pak panu Václavovi, který přihodil pár historek z cest s plzeňskou Viktorkou.

Tak zase někdy AU REVOIR, GOOD BYE.

Další fotografie najdete v obsáhlých galeriích: Paříž a Londýn