Zdroj: https://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=3763  •  Vydáno: 28.2.2017 17:42  •  Autor: Jaroslava Pachlová

Máme rádi blivajz :)

Koumálci zkoumali škrob

Nejdříve koumálci zjišťovali vlastnosti škrobu: bílý jemný prášek bez chuti a vůně, nerozpustný ve studené vodě

Dále si povídali dle svých dosavadních zkušeností, kde se škrob bere a kde se používá. Bramborový škrob si jednoduše můžete vyrobit i vy doma.

Na kroužku jsme zjišťovali, jak se chová škrob rozmíchaný ve studené vodě. Použili jsme Solamyl - bramborový škrob (můžete vyzkoušet i kukuřičný, ale bramborový jsme koupili nejlevněji, tak proto ten :)) Návod ZDE

Vysvětlení záhadného chování škrobu:

Molekuly škrobu jsou tvořené řetězci, které jsou zamotané do chumlu, když si hrajeme s „blivajzem" pomalu, stihnou se rozmotat a látka se chová jako kapalina. Když zkoumáme blivajz rychle a prudce, tak se „zachumlané" molekuly nestačí rozmotat a tím se „blivajz" chová jako pevná látka.