Zdroj: https://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=1800  •  Vydáno: 14.10.2013 16:05  •  Autor: Jaroslava Pachlová

Vitamíny pro námořníky

Co bylo pro námořníky větší neštěstí: bouře, ztroskotání, bitvy nebo kurděje?

Když se evropští mořeplavci začali vydávat na obchodní a průzkumné plavby, čelili mnoha nebezpečím. Bouře, ztroskotání ani bitvy si však nevyžádaly tolik obětí jako kurděje. Toto onemocnění je způsobeno nedostatkem vitamínu C. Téměř 400 let trvalo než se na tento důvod přišlo a bylo mu uvěřeno (15. - 19. století). Během této doby na kurděje zemřelo více než 2 miliony mužů. Ti, jenž přežili, ji nazývali prokletím moře a zkázou námořníků. Muži, kteří trávili několik měsíců na moři, byli vystaveni stísněným špinavým prostorům, jednotvárné stravě, která byla tvořena mořskými ptáky, zkaženou vodou, rumem, žluklým soleným masem a suchary. Nemoc začala záludně, bolestí kloubů a apatií. Námořníci s těmito příznaky byli často bičováni za lenost. Po několika týdnech se objevily černé, krví podlité skvrny na těle, viklající se zuby, nateklé dásně a boláky.

Admirál Hawkins na základě svých zkušeností z expedic doporučil jíst kyselé pomeranče a citróny, protože to považoval za nejúčinnější lék proti této nemoci. I přesto se ale dál léčilo různými způsoby, například pouštěním žilou, projímadly, kyselinou sírovou a pastou z rtuti (na mokvající boláky), které byly stejně nebezpečné jako nemoc sama. V roce 1734 Johann Friedrich Backstrom - polský pastor žijící v Holandsku - napsal: "Za jejich příčiny byly obecně, byť nesprávně, považovány chlad v severském podnebí, mořský vzduch, požívání soleného masa, nedostatek pohybu ad., kdežto toto zlo je způsobeno výlučně naprostou nepřítomností čerstvé ovocné stravy, což je jediná příčina této nemoci."

Zdroj: Věk zámořských objevů

Proto jsme se dnes vypravili do školního sadu, skleníku a pozemek a našli jsme ještě spoustu zdravého ovoce a zeleniny bohaté na vitamín C.

Strážští piráti si pak připravili chutnou svačinku - např.: zeleninové a ovocné rybičky či želvičky a nakonec byli slupnuti i zeleninovo-ovocní piráti :D

Před dlouhou cestou je třeba také vědět, jak se dobře a správně stravovat, abychom mohli plní sil a zdraví čelit všem nástrahám.
Uvědomili jsme si význam vitamínu C pro naše zdraví.