Zdroj: https://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=2277  •  Vydáno: 9.9.2014 18:32  •  Autor: Jaroslava Pachlová

První fyzikální pokoušení v 6. ročníku

Když se žáci učí sami od sebe...

První hodinu jsme si řekli, co je to fyzika a druhou hodinu už jsem téměř neměla co dělat, jelikož si šesťáci sami hodinu fyziky připravili podle svých představ :)

Nejprve se slova ujal Ráďa a představil nám "Úžasný katapult". Podívejte se na následující video. Kdybyste si chtěli tzv. trebuchet vyzkoušet, tak zajděte do učebny fyziky a kdybyste si jej chtěli vyrobit, máme ještě další podrobné video o výrobě.

Po Radkovi se ujali slova a předvádění pokusů Michal a Filip. Ostatní si jejich pokusy "Káča z CD" a "Duha v brčku" pod jejich vedením také mohli vyzkoušet.

A nakonec ještě sázka:

Vsaďte se, že propíchnete tužkou sáček plný vody a ta nevyteče!

Vodní špíz

Pomůcky:
uzavíratelný plastový sáček Zip-up, mikrotenový sáček, voda, ostře ořezané tužky nebo pastelky, miska

Provedení:
Plastový sáček naplníme ze tří čtvrtin vodou a uzavřeme jej. Sáček držíme nad miskou a propichujeme jej skrz naskrz ostře ořezanými tužkami nebo pastelkami. Je-li tužka hladká a ostře ořezaná, voda ze sáčku vůbec neuniká, takže miska je jen "bezpečnostní opatření".

Vysvětlení:
Plastové sáčky Zip-up jsou vyrobeny z polymerů. Řetězce molekul, které polymer tvoří jsou pružné, a proto tužku pevně obalí. Díky této pružnosti polymeru se okolí tužky vodotěsně uzavře a voda ze sáčku neuniká, ani když jím otáčíte. 

Možné obměny:

Už se těším na další hodinu. Čím mě šesťáci ještě překvapí?
Také vidím, jak šesťáci s úkoly porostou, budou se stále vylepšovat a to je skvělá představa. Těším se na naši společnou cestu za dalším poznáním!