Zdroj: https://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=1048  •  Vydáno: 16.2.2012 12:58  •  Autor: Hana Pilařová

Cíl cesty - Calgary

Ve čtvrtek se vrátili ze své dlouhé cesty další odvážní cestovatelé - Radek s Míšou W. Chcete vědět, co se dozvěděli u kamarádů v kanadském Calgary?

Z deníku našich cestovatelů:

16. ledna
Radek a Míša přijeli do naší školy - Langevin Science School. Žáci 2. ročníku byli nedočkaví a zvědaví, odkud přijeli. Přiložené mapy byly skvělý způsob, jak ukázat, kde je Stráž.

17. ledna
Radek s Míšou se připojili k naší výuce. Společně jsme se šli podívat na přednášku Briana Skerryho. Je to fotoreportér časopisu National Geographic. Fotografuje hlavně oceán - strávil více než 10 000 hodin pod vodou. Radek s Míšou také zapózovali na několika fotografiích.

18. ledna
Ve středu s námi pracovali ve třídě. Pomáhali našim žákům psátpříběhy a vytvářeli s námi schéma mokřadu na nástěnce. Učili jsme se, jak mokřady zabraňují špinavé vodě, aby se vracela do řeky. Míšu to velmi zaujalo a přivedlo ji to k přemýšlení o moři.

19. ledna
Po škole zůstali Radek s Míšou s panem Therou, který provázel školou nové zájemce o studium na naší škole. Vyprávěli o své cestě a také o tom, jak placatí žáci putují po světě a navštěvují různá místa.

24. ledna
Radek s Míšou byli s dětmi na tělocviku, kdy jsme pracovali na vymýšlení nových tanečních kroků. Radek i Míša vytvořili vlastní sestavu. Bylo to zábavné.

30. ledna
V pondělí se s námi Radek s Míšou učili o tom, které materiály dobře izolují. Žáci vytvořili řadu zajímavých hypotéz o tom, který materiál je nejlepší. Na konec došli k závěru, že se nejlépe osvědčila kombinace alobalu, papíru a látky.

31. ledna
Dnes se s námi naši noví přátelé - Radek s Míšou rozloučili. Byl čas, aby se vrátili domů a vyprávěli tam o svých dobrodružstvích.




Milý Radku,
děkujeme, že jsi nám napsal. Je vážně skvělé, že máš rád tělocvik a sport - to my také.
Naše škola je ale speciální, protože se zaměřuje na vědu. Děláme hodně terénních výzkumů a projektů. Naším tématem je teď voda. Zabývali jsme se dopadem přívalové vody na naše řeky a budujeme mokřady kvůli filtraci naší vody. Dělámes spoustu zajímavých činností a hodně skvělých věcí.

Milá Míšo,
bylo skvělé mít tě tu na návštěvě. Jsme skutečně rádi, že tě zajímá moře, protože my se teď učíme o vodě. Žijeme uprostřed prérie, takže nás neobklopuje oceán, na druhou stranu ale náš stát (Kanada) má oceán ze tří stran - Tichý, Atlantský a Severní ledový. U nás ve městě máme hodně velkou řeku Bow River. Naše pozorování směřujeme na řeku a blízké parky. Také jsme už letos navštívili několik mokřadů.

Ještě jednou díky vám oběma za návštěvu

Vaši přátelé ze 2. ročníku